• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Kawa Senseo – potrzeba matką wynalazków

Kawa towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Owoce kawowca docenione zostały w Etiopii w I tysiącleciu p.n.e., gdzie przyrządzano je z dodatkiem masła i soli. Nie była ona uprawiana w tym czasie na szeroką skalę, a dopiero na przełomie wieku XIII i XIV, kiedy jej ziarna zostały przywiezione do Jemenu, odkryto jej ogromny potencjał.

Obecnie kawa jest nieodzownym elementem spotkań towarzyskich i biznesowych, jednak jej sposób parzenia przeszedł ogromną metamorfozę, czego przykładem jest kawa w saszetkach. Jej aromat oraz smak zamknięty został w bibule filtracyjnej i tak powstała wygodna i praktyczna forma tego niezwykle cennego napoju.

Kawa Pads dziełem firm Philips i Douwe Egberts

Nowoczesna technologia pozwoliła wykorzystać bezcenne ziarna kawowca przy produkcji wyjątkowych saszetek, w których znajduje się zmielona kawa przeznaczona do przyrządzania jej w ekspresie. Holenderska firma Philips, czyli jeden z liderów w dziedzinie technologii, który koncentruje się na projektowaniu i tworzeniu nowoczesnych urządzeń RTV/AGD, we współpracy z producentem kawy Douwe Egberts pochodzącym również z tego samego kraju w 2001 roku opracowali zaawansowany system Senseo. Polega on na parzeniu kawy w saszetkach. Swoich pierwszych zwolenników zyskał w krajach beneluxu, a wkrótce również w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Austrii, Danii, Stanach Zjednoczonych, aż w końcu kawa pads ogarnęła cały świat. Philips z dumą podkreśla, iż do 2005 roku sprzedał aż 10 milionów ekspresów philips senseo, a w kolejnych latach sukces mnożył się w niewyobrażalnym tempie.

Każdy kolejny rok związany był z pojawianiem się kolejnych modeli ekspresów senseo. Było to sprzężone z dużym zainteresowaniem kawą senseo. Nic zatem dziwnego, że zarówno klienci prywatni, jak też biznesowi często pytają o sprzęty, które pozwoliły im na przygotowanie właśnie takiego rodzaju kawowego napoju.

7 gram esencji głębokiego smaku i aromatu

Saszetki pads to zmielone ziarna kawy zamknięte w bibule filtracyjnej. Wydawałoby się, iż nie jest to nic odkrywczego, jednak nikt wcześniej przed firmami Philips i Douwe Egberts nie podjął się opracowania tak wyjątkowego systemu. Każda saszetka wyróżnia się podobną gramaturą kawy, czyli ok. 7 gram. Mogą one mieć jednak różną średnice, zatem warto wcześniej zapoznać się z możliwościami naszego ekspresu. Precyzyjne dawkowanie kawy pozwala osiągnąć jej powtarzalny smak, a zatem bez względu na to, który raz jest ona przez nas przyrządzana, zawsze będzie się charakteryzowała tym, co cenimy w niej najbardziej – intensywnością smaku, aromatem i smakiem.

Comments are closed.

fototapety od Uwall

Dużo współczesnych korporacji meblarskich stara się wyjść daleko poza przyjęte ...

fototapety od Uwall

Dużo współczesnych korporacji meblarskich stara się wyjść daleko poza przyjęte ...